Медична реформа - реформа здорової людини

На Полтавщині триває реформа первинної медичної допомоги. Окрім державних, до неї приєдналися і приватні клініки. Вони надають пацієнтам послуги, вартість яких сплачує держава.  

Про те, що декларацію з сімейним лікарем можна підписати у приватній клініці, полтавка Ніна дізналася наприкінці минулого року. У січні підписала документ з лікаркою, яка працює неподалік від її будинку. Тривалий час дівчина за медичною допомогою не зверталася, але у серпні сильно застудилася. Здолати недугу своїми силами не вдалося і вона звернулася до клініки.

- З дитинства дуже рідко зверталася до лікарів. У нас багатодітна родина, тож мама вже мала величезний досвід лікувати нас самостійно. Потім сестра вийшла заміж, чоловік за професією терапевт, тож потреби за будь-якої дрібниці бігти у лікарню не було. Але моя лікарка виявилася дуже грамотною та уважною. На прийомі я спілкувалася з нею більше години, дуже приємна жінка, - розповідає пацієнтка, вражена якістю обслуговування.

Дівчині зробили УЗД черевної порожнини і відправили на аналіз крові. Через особливість розташування вен та густої крові взяти аналіз з першого разу було важко, тому медсестрі довелося витратити більше часу та використати два набори для забору зразків (такий аналіз для платного пацієнта коштує приблизно 300 грн).

- Лікарка призначила меня лікування, запросила на прийом наступного тижня. Але мені стало краще, на роботі купа справ, я вирішила не йти на прийом. Ввечері лунає телефонний дзвінок. Дуже здивувалася, коли на екрані побачила напис «Сімейний лікар». Востаннє зі мною так розмовляли у приватному стоматологічному кабінеті - щиро хвилювалися та хотіли допомогти, - розповідає дівчина.

Тепер лікар безпосередньо зацікавлений у гарному самопочутті пацієнта та якості обслуговування. Нарешті з’явилася система, спрямована на профілактику хвороб. Все частіше люди щиро дивуються історіям, де пацієнти скаржаться на своїх сімейних лікарів. Вони мають можливість обрати собі найкращого лікаря. І найкращі - стимулюються фінансово. Медична реформа стала реформою здорової людини.

Залишити відповідь
Коментувати

Останні новини:

Читайте також: