Чому знизилась ціна на газ та чого очікувати населенню?

Минулого року Кабмін ухвалив нову формулу розрахунку ціни на газ. За прогнозами у травні 2019-го ми мали б купувати газ по 9852 грн за м³. Проте зараз ціна навпаки впала до 8247 грн. Ми вирішили розібратись у процесах ціноутворення на газовому ринку та з’ясувати причини його здешевшання.

Як ми вже повідомляли, з 1 травня 2019 року ціна на газ для населення знизилася до 8247 грн за тисячу кубометрів порівняно з 8550 грн у квітні.

— Це стало можливим завдяки рішенню прив’язати ціну газу для населення до ціни для промисловості, якщо остання виявляється нижчою за регульовану. Нагадаємо, ціна для промисловості формується ринком та залежить від попиту та пропозиції. Тоді як регульована ціна для населення встановлюється урядом. У травні ціна від “Нафтогазу” для промислових виробників, які купують газ на умовах передоплати, становила 8337,6 грн за тисячу кубометрів, що дало можливість знизити ціну відпуску для населення на 4%, — коментує директор з досліджень аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.

Попри оптимістичність показників, Ніцович попереджає, що така прив’язка діятиме не у всіх випадках. Оскільки ціна газу для промисловості завжди зростає ближче до зими, уряд у своїй постанові встановив граничний рівень регульованої ціни, вище якої продавати газ населенню і виробникам тепла не можна. Вона визначається таким чином: до базової ціни “Нафтогазу” для промисловості (яка визначається окремою формулою (становить 8981 грн за тисячу кубометрів) з 1 травня застосовується коефіцієнт пониження 0,8. Щоб визначити кінцеву ціну для споживача, необхідно додати до базової ціни для промисловості ПДВ, тарифи на транспортування та розподіл, а також націнку роздрібних постачальників (газзбутів).

Також уряд запровадив механізм диференціації цін залежно від регіонів, оскільки кожен з облгазів має свій власний тариф на розподіл.

— Асоціація газового ринку, яка об’єднує облгази, вже опублікувала таблиці, у яких кінцева ціна газу розкладена на компоненти. Найнижча ціна на травень — 7737,65 грн за тисячу кубометрів, найвища — 8432,93 грн. Такий розрив пояснюється тим, що частина розподільних компаній невеликі за розміром і працюють в містах, і тому мають невисокі витрати, а частина працюють у сільській або гірській місцевості і потребують більше витрат на обслуговування мереж. Тарифи для облгазів встановлює НКРЕКП — окремий регулюючий орган, — говорить Роман Ніцович.

Що ж до прогнозів, то тут все більш-менш стабільно. У червні ціни на газ для населення трохи підростуть, а от у липні голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв очікує зниження ціни відпуску для населення на 8% — до 5803 грн за тисячу кубометрів (без ПДВ, витрат на транспортування та розподіл). Точна кінцева ціна для споживача залежатиме від регіону та постачальника газу.

Аналітик зазначає, що, враховуючи сезонні коливання та зовнішні фактори, ціна на газ для промислових споживачів може зростати — до 11-15 тисяч гривень за тисячу кубометрів. У такому випадку газ для населення буде надаватися за встановленою урядом граничною ціною. За його підрахунками, взимку кінцева ціна газу для населення може скласти від 9179 до 9888,8 грн за тисячу кубометрів.

— Якщо новий уряд не замінить чинну постанову Кабміну, ця система діятиме до 1 січня 2020 року, після чого для населення буде застосовуватись виключно ринкова ціна — тобто така ж, яку платить промисловість “Нафтогазу” на умовах передоплати. Ця ціна знижується або зростає залежно від пропозиції газу на ринку та попиту на нього, — підсумував Роман Ніцович.

Зазначимо, перехід до нового формату ринку енергії (електроенергії та газу) є частиною інтеграції України до ЄС. Зміна енергетичної моделі держави передбачена спеціальними «енергопакетами ЄС», які Україна зобов’язалась імпліментувати. У майбутньому це має дозволити модернізувати наявну мережу та позбавитись збитковості держпідприємства енергетичної сфери, а також допомогти регулювати ціни, базуючись на законах ринку. У перспективі це може знизити тарифи для населення. Аналогічна система вже діє у багатьох країнах та продемонструвала свою ефективність.

Залишити відповідь
Коментувати

1 Коментар

Зниження ціни це добре та й ціни згідно регіону - це теж правильне рішення.Але ,що очікувати далі це питання риторичне, повернути може в любий бік.

2023-06-04
Ганна
Відповіcти
0

Останні новини:

Читайте також: