Всесвітній день шоколаду: що варто знати про улюблені солодощі?

Трибуна
2019-07-11
5

11 липня відзначають Всесвітній день шоколаду. Першими шоколад навчилися робити ацтеки, які називали його «їжею богів». Іспанські конкістадори охрестили ласощі «чорним золотом» і їли їх для зміцнення витривалості. У середньовіччя споживання шоколаду в Європі було доступно тільки аристократам.

День шоколаду придумали та вперше відсвяткували французи у 1995 році. Це свято досить швидко здобуло популярність, зокрема і в Україні.

Протягом останніх років низка світових ЗМІ повідомляють, що вживання шоколаду корисне для серця, допомагає запобігти раку і підвищує настрій. Існує гіпотеза, що шоколад здатен сповільнити процеси старіння. Але чи так це насправді?

Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook розповіла, якими корисними властивостями володіє шоколад, як його правильно вживати і вибирати. Супрун повідомила, що найбільш корисним є чорний шоколад з максимальним вмістом какао-бобів. Якщо в цій ласощі не міститься цукор, то вона має протизапальну, кардіопротекторну, протиалергічну, антигепатотоксичну дії.

Молочний шоколад з добавками не володіє ніякими корисними властивостями, а тільки навпаки, написала експертка. Також Супрун розповіла, як виготовляють шоколад:

Какао-боби ферментують бактеріями і грибками — так народжується їхній аромат. Очищені і висушені какао-боби, багаті поліфенольними сполуками і маслом. Потім какао-боби смажать, лущать, роблять рідке какао, з якого вичавлюють масло. В какао-порошку може відрізнятися вміст масла-какао в залежності від того, як його віджали. Іноді рідке какао піддається олужненню (так званий голландський процес) — це робить його менш кислим. Шоколад готують з рідкого какао або какао-порошку і масла какао і емульгаторів.

Користь чорного шоколаду:

  • Розширення судин

Флавоноли какао та чорного шоколаду сприяють утворенню окису азоту. Це з’єднання розширює судини і знижує тиск. Таким чином, шоколад робить досить вагомий внесок у запобігання або стримування прогресу хвороб, пов’язаних із запаленням, і дещо знижує тиск.

  • Антиоксидантна дія

Какао і шоколад містять поліфенольні сполуки, які вловлюють і гасять вільні радикали, і пригнічують ферменти, залучені в пероксидацію. Простіше кажучи, ці речовини не дають нашим молекулам псуватися від бомбардування дуже реактивними сполуками.

  • Баланс холестерину

В одному з експериментів, після 7 днів споживання темного шоколаду, у людей знизився на 6% рівень «поганий холестерин» та на 9% зріс рівень «хорошого холестерину». Подібні результати були отримані і в інших дослідженнях, в тому числі серед людей з діабетом 2 типу.

  • Кровопостачання мозку

Какао і шоколад може бути корисним пацієнтам з деменцією, хворобою Альцгеймера і тим, хто переніс інсульт. Також ці продукти покращують функції мозку, уважність та укріплюють пам’ять. Якщо ви мало спите, шоколад і какао допоможуть вам відновити сили.

  • Мікрофлора кишківника

Поліфеноли какао мають достатньо малу біодоступність, тому тільки частка спожитих речовин потрапить з кишечника у кров. Проте позитивний ефект какао та чорного шоколаду досить очевидний.

  • Фотозахист шкіри

Регулярне споживання чорного шоколаду чи какао зменшує прояви почервоніння, запалення і вільнорадикальних процесів, а також покращує кровопостачання шкіри і утворення колагену.

Супрун попередила, що дітям не варто їсти шоколад, тому що солодощі — це загроза для зубів, і зайві калорії замість повноцінної їжі. Але не варто забувати, що флавоноїди, які містяться в какао-бобах, позитивно впливають на стан імунної системи кишечника і запобігають харчові алергії.

Всупереч міфу, що шоколад і цитрусові викликають алергію, це неправда. Те, що приймають за алергію у дитини, це атопічний або системний контактний дерматит. Харчова алергія проявляється як біль у животі, свербіж слизових рота або діарея. Дерматит дійсно часто супроводжується і харчовими алергіями, тому іноді вони збігаються. Але найбільш поширеними харчовими алергенами є молочні продукти, горіхи або яйця, але не какао.

Втім чорний шоколад містить калорії, цукор і жир. Його слід вживати в обмежених кількостях. Якщо ви хочете отримати більше антиоксидантів, то можете збільшити також споживання фруктів і овочів.

Олена Мушинська

Залишити відповідь
Коментувати

5 Коментарі

Були на фестивалі,так наїлися від пуза. Класне світо придумали.

2019-07-11
Софія
Відповіcти
0

Хто як,а ми на свято шоколаду! йдемо, тепер ще й підковані!!!

2019-07-11
Аріна
Відповіcти
1

Багато нового узналі із статті. Смачна штука шоколад) і його треба вміть їсти.

2019-07-11
Катя
Відповіcти
0

Шоколад – це моє життя!!!! Класно шо є таке свято!!!

2019-07-11
Даша
Відповіcти
0

Я люблю шоколад,але не чорний, хоч знаю,що чорний корисмний,дуже корисний але ж гіркий.

2019-07-11
Марина
Відповіcти
0

Останні новини:

Читайте також: