Великодній стіл без шкоди для здоров’я

Великодні свята вже близько, а разом з ними закінчення посту і багато-багато смачної їжі, яку, за традицією, старанно готують для пасхального столу. Однак, великодні свята триватимуть близько тижня, а на суворому посту ми сиділи місяць. Що робити, коли паски вже спечені, яйця пофарбували, а всі види ковбасок тільки чекають свого часу? Почекати. І замінити більшість пунктів у меню на менш шкідливі. Тож, чим можна замінити смачні та шкідливі продукти і в яких кількостях краще з’їсти паску?

«Здорова» паска

Паска – головна страва свята. Їй приділяється багато уваги, як під час готування, так і під час застілля. Однак, якщо навалитися на паску прямо після посту, може трапитися розлад шлунку та інші проблеми з органами травлення. Оскільки паска – повністю борошняний продукт, свіжоспечена випічка своєрідною грудкою осяде в шлунку. Не важко здогадатися, що нічого хорошого за собою це не несе. Якщо у вас є можливість і бажання, краще приготувати на великодній стіл сирну паску. Вона буде кориснішою для організму, але не менш смачною.

Поменше м’яса

Незважаючи на те, що Великдень завершує Великий 40-денний піст, коли багатьом хочеться наїстися вдосталь м’ясних продуктів, від такого свята варто утриматися, щоб уникнути ускладнень. Дуже шкідливо налягати на білкові продукти у перший же день після посту. У перший день варто обмежитися одним (максимум двома) яйцем, невеликою порцією паски і ще більш маленькою порцією м’яса. Це пов’язано з тим, що за час посту організм відвик від їжі тваринного походження і просто не зможе її правильно переварити, він не здатний виробити стільки потрібних ферментів за раз. Звідси і печія, і розлад шлунку, і відчуття тяжкості у животі.

Натуральні напої

Червоне вино і компоти – звичайно, добре, але досить шкідливо для відвиклого організму. До того ж, швидкий перехід на алкоголь і консервацію дає велике навантаження на печінку. Варто звернути увагу на імбирний і фруктовий чаї та кисіль. Тільки додайте трохи менше крохмалю і побільше фрукті в останній.

Зробіть заміну

Так, буде краще, якщо майонез в салаті замінити рослинним маслом, сметаною або іншим більш корисним соусом, замість цукру – мед або сироп. Не варто забувати про знежирені йогурти, лимонний сік і сезонні фрукти і овочі, які вже з’явилися на прилавках магазинів.

Овочі – запорука здоровя

Для здорового харчування під час Великодня знадобиться багато овочів, які містять клітковину і допомагають кишечнику добре працювати і очищають його. Тому обов’язково поставте на стіл овочеві салати і нарізку зі свіжих овочів, які потрібно їсти з м’ясом. Щоб не робити з салатів шкідливі бомби для нашого організму, заправляйте їх рослинною олією або сметаною середньої жирності. Додайте в них насіння і горіхи, щоб урізноманітнити страви.

Зробіть акцент на натуральні десерти і легку їжу, поступово, день за днем, набираючи гастрономічні обертів. Все це дозволить зробити великодній стіл максимально здоровим, смачним і безпечним.

Залишити відповідь
Коментувати

4 Коментарі

Зі святом всіх!!!

2019-04-27
Тома
Відповіcти
0

Мені салат олія тільки спортить смак,я все людлю з майонезом,хоч це і вредно.

2019-04-27
Натка
Відповіcти
0

Це сирна паска називається «ЗОЖною» паскою? А чого так?

2019-04-27
Валя
Відповіcти
0

Сбогодні буде справжнє свято живота у тих ,хто постував!

2019-04-27
Ганна
Відповіcти
0

Останні новини:

Читайте також: