Вареники замість млинців на Масляний тиждень

1

Вареники, а не млинці традиційно вживали українці протягом Масляного, або, як його ще називали, Сирного тижня. Головною стравою були вареники із сиром і сметаною. А з м’ясом не готували взагалі.

Ми пропонуємо вам шість рецептів традиційних вареників із незвичними начинками на кожен із днів, що залишилися до початку Великого посту. Давайте куштувати разом!

ВАРЕНИКИ з рисом і грибами

Знадобиться: 150г сушених грибів, по 100г вершкового масла і рису, 1 цибулина велика, чорний мелений перець, сіль, соус – 50г рослинного масла, 1 цибулина, 1 ст.л. борошна.

До готовності відварити гриби, дрібно нарізати, процідити відвар. Подрібнити цибулю, обсмажити до зарум’янювання на вершковому маслі, покласти гриби, поперчити і посолити, перемішати. Додати до грибів з цибулею заздалегідь відварений розсипчастий рис, перемішати. Сформувати з приготовленою начинкою вареники, відварити їх звичайним способом. Для соусу подрібнити цибулю, пасерувати його на маслі до зарум’янювання, всипати муку, перемішати, влити відвар від грибів і проварити соус до загусання. Полити вареники грибним соусом перед подачею.

Вареники з рисом і грибами

Вареники 

ВАРЕНИКИ з капустою, оселедцем та грибами

Знадобиться: 500г капусти білокачанної, 4 свіжих великих печериці, 1 солоний оселедець, перець, сіль, для тіста – 2 склянки борошна, 1 склянка води, 2-3 ст.л. рослинного масла, щіпка солі.

Дрібно нашаткувати капусту і згасити, додати дрібно нарізані продукти – філе оселедця, цибуля (обсмажити його на маслі), гриби (відварити), поперчити і посолити. З теплої води, борошна, масла і солі замісити круте еластичне тісто, обернути його харчовою плівкою, на 1ч залишити. Розкачати тонке тісто (2 мм), вирізати квадратні заготовки для вареників, в центр кожного квадрата покласти начинку, потім куточки підняти нагору і защипнути. Опустити вареники з оселедцем в окріп, проварити 2-5мін після закипання на середньому вогні, подати гарячими, полив маслом з цибулею. Можна зробити і традиційної форми.

ВАРЕНИКИ з квасолею

Знадобиться: 200г білої квасолі сухої, по 1 зубчик часнику і цибулині, 4 ст.л. рослинного масла, 1 ст.л. оцту, спеції за смаком.

Вимочити квасолю у холодній воді, потім відварити і перекрутити в м’ясорубці. Цибулю і часник подрібнити, перемішати з квасолею, додати масло і оцет, спеції за смаком, перемішати. Сформувати вареники, використовуючи приготовлену масу як їх начинку, обсмажити їх на олії до зарум’янювання, подати зі сметаною, маслом, кетчупом або майонезом.

Вареники з квасолею

Вареники з квасолею

ВАРЕНИКИ з несолодкою сирною начинкою з кмином

Знадобиться: 500 г кисломолочного сиру, 1 яйце, 2 ст.л. посіченого свіжого або замороженого кропу, 1 ст. л. сушеного насіння кмину. сіль.

Добре розтерти сир, 1 яйце, 2 ст. ложки посіченого рубленого кропу та 1 ст. ложку сушеного насіння кмину, посолити, поперчити  на смак.

ВАРЕНИКИ з сирно-гарбузовою начинкою

Знадобиться: 200 г очищеного гарбуза, 50 г вершкового масла, 200 г кисломолочного сиру, 100 г цукрц, ваніль за смаком.

Гарбуз потерти на грубій тертці і тушкувати в до готовності в сковороді на вершковому маслі. Додати 200 г кисломолочного сиру, півсклянки цукру, ванілін. Добре вимішати. Сформувати вареники.

ВАРЕНИКИ з шоколадом та вишнями

Знадобиться 300 вишень без кісточок, цукор (щоб змішати), 1 ст. ложкою крохмалю, 100 г шоколаду.

300 вишень без кісточок (якщо заморожена – розморозити, якщо консервована – злити сік) змішати з цукром і 1 ст. ложкою крохмалю. 100-грамову плитку шоколаду поламати на шматочки приблизно 1х1 см. В кожен вареник класти по 2-3 вишеньки і по шматочку шоколаду. Щільно заліпити.

Вареники з вишнями

Вареники з вишнями

20 вересня 2018
19 вересня 2018