Традиційні великодні страви з усього світу

0

У кожної пристойної господині є власний, перевірений рецепт паски. Або, принаймні, телефон кондитера, який здатен на великоднє диво. Тому у цьому матеріалі – рецепти традиційних для інших країн страв. Раптом матимете натхнення і час урізноманітнити святковий стіл.

Великдень

Великдень

Torta Pasqualina

Традиційний лігурійський  пиріг зі шпинатом раніше мав 33 шари – за кількістю років, які прожив Ісус Христос. Зараз італійки печуть спрощений варіант.

500 г борошна висипати на рівну поверхню, додати 2 ст.л. оливкової олії, сіль, приблизно 250 мл води, вимісити еластичне тісто. Розділти на 12 однакових кульок, накрити рушником і залишити на годину.

1 кг шпинату помити, протушити, злити зайву воду, додати сіль, перець, 1 ч.л. сушеного майорану. Черству булочку без “корочки” розмочити у 100 г молока, розім’яти, додати 2 яйця, 2-3 ст.л. тертого пармезана. Змішати зі шпинатом та 500 г сиру рікотта. Один шар тіста розкатати максимально тонко, розтягнути руками. Викласти у форму діаметром 26 см, краше роз’ємну, так, щоб края тіста десь на 1 см звисали з бортиків. Попередньо змазати форму оливковою олією. Змазуючи кожен корж оливковим маслом, всього так покласти 6. На верхню покласти шпинатну начинку, теж злегка полити маслом, та зробити у ній 6 заглиблень. У кожне вилити по яйцю. Посолити, поперчити, посипати пармезаном. Розкатати ще 6 шарів тіста, викласти один на один, змазуючи маслом. Края тіста вивернути всередину форми і защипнути. Змазати оливковоюолією,зробити у тісті дірочки вилкою або сірником. Поставити у розігріту до 200 градусів духовку, виікати 1 год.15 хв. Можна подавати і теплим, і холодним.

Порада: рікотту можна замінити м’яким творогом, додавши до нього трохи вершків.

Пиріг зі шпинатом

Пиріг зі шпинатом

Семла

Тришарова булочка семла з’являється на прилавках шведських пекарень двічі на рік – в останній вівторок перед Великим постом і безпосередньо на Великдень. Раніше її їли, заливаючи гарячим молоком, але зараз молоко подають окремо.

270 г борошна змішати з 1,25 ч.л. ухих швидкодіючих дріжджів. Додати трохи солі, 1 яйце, 50 г цукру. Влити 130 мл теплого молока, додавши туди кардамон.  Гарно вимісити і накрити рушником на 15-20 хв.. Тоді додати 50 г вершкового масла і ще приблизно 50 г борошна. Тісто має бути м’яким, але не липким. Накрити і залишити в теплому місці на півтори години, щоб піднялося. За цей час треба буде обім’яти ще раз.

Тоді присипати борошном робочу поверхню, розділити тісто на 10 шматочків і з кожного скатати булочку. Покласти швом вниз на застелене пергаментом деко, залишити для “розстойки” на 40-50 хвилин. Коли збільшаться – змазати змішаним з молоком 1 жовтком або просто 10% вершками.

Перші 10 хв. випікати при 220 градусах, використовуючи пар. Для цього під деко з булочками треба буде попередньо поставити ще одне. Коли духовка розігріється, поставити туди булочки, а на нижнє – швидко кинути попередньо заготовлені кубики льоду. І одразу ж закрити дверцята. Завдяки цьому на булочках утвориться хрумка скоринка. Через 10 хв. темературу запікання можна зменшити до 180 градусів.

У ще теплих булочок зрізати вершечок, трохи вибрати м’якіть. 100 г меленого мигдалю змішати з 70 г цукру, додати 80 г молока.  Можна використовувати магазинний марципан. До цієї суміші додати подрібнений м’якиш. Заповнити булочки начинкою. 250 г гарно охолоджених 33% вершків збити з цукровою пудрою, викласти на булочки, зверху прикрити зрізаними кришечками.

Семла

Семла

Hot cross buns

Без цих пряних булочок з хрестом не можна уявити англійський Великдень. Їдять їх зазвичай теплими. Існує повір’я, що, якщо поділишся з кимось половинкою такої булочки, то дружитимеш з цією людиною весь рік. А ще є версія, що подібні булочки пекли задовго до прийняття християнства, на честь язичницької богині Іостре – і саме на її честь Великдень у британців зветься Easter.

Приготувати опару: розчинити 11 г сухих активних дріжджів у 120 мл теплого молока, додати 120 мл кефіра, 1 ст.л цукру та 160 г борошна. Замісити, залишити у теплому місці.

В опару, що підійшла (знадобиться не менше 2 годин) додати 100 г цукру, 50 г розтопленого вершкового масла, 50 г молока, 2 яйця, цедру 1 апельсина та лимона. Поступово додаючи приблизно 500 г борошна, замісити тісто. В останню чергу вмісити 100-150 г родзинок.

Розділити тісто на 16 рівних частин, покласти на деко розстоюватися. Доки процес триває, підготувати пасту: змішати 1 ст.л. розтопленого вершкового масла, 70 мл молока, 0,25 ч.л. розпушувача, 50 г цукру та 80 г борошна. Викласти все в кондитерський мішок. Коли булочки піднімуться, змазати їх довтком та видавити зверху пасту так, щоб був хрест. Випікати у розігрітій до 200 градусів духовці 35 хв.

Англійські булочки

Англійські булочки

Коментувати

20 вересня 2017