Топ-5 цікавих фактів про каву

Марія Мигаль
7 днів. тому
5

Хтось не може жити без чашки чорної кави зранку, дехто полюбляє випити еспресо після обіду, а інший надає перевагу філіжанці капучино або фрапе під час робочої перерви. Пропонуємо до вашої уваги 5 цікавих фактів про каву

1. Дехто споживає каву як їжу

Люди століттями п’ють каву, але дехто більше полюбляє її їсти. Деякі компанії також використовують залишки кавової ягоди для виготовлення борошна. Із нього роблять тістечка, хліб, шоколад, соуси та інші продукти.

Проте вони не завжди смакують як кава: залежно від виду, відчуватимуться квіткові, цитрусові або фруктові нотки.

2.  Існує два види кавових зерен

Арабіка походить від оригінальних кавових рослин, які відкрили в Ефіопії. З плодів цих кущів виготовляють витончену, м’яку, ароматну каву, яка є дорожчою і становить приблизно 70% усього світового виробництва.

Робуста має дещо гіркіший присмак і вдвічі більший вміст кофеїну. Ці зерна здебільшого використовують у сумішах (блендах) та для розчинної кави. Їх вирощують в Центральній та Західній Африці, деяких регіонах Південно-Східної Азії, зокрема в Індонезії та В’єтнамі, а також у Бразилії.

3. Кава насправді — це вишня

Зерна, з яких ви робите каву — це насправді обсмажені насінини з фрукта, який називають кавова вишня. Якщо таку вишеньку розкусити, всередині ви знайдете дві сплюснуті кісточки-насінини.

Близько 5% світової кави, згідно з даними Національної кавової асоціації США, містять овальне зерно, яке називають «піберрі»(англійською peaberry) — «горохова ягода», оскільки ззовні насінина схожа на горошину. Іспанською такі зерна називають «караколільо» («маленький равлик»).

Такі зернини сортують вручну і дуже цінують за більш витончений та міцніший аромат.

4. Кава корисна для здоров’я, але у певній кількості

Кава багата на антиоксиданти, які оберігають наші клітини від токсинів, хімікатів та запалення.

Цього року дослідження, результати якого опублікували в журналі Annals of Internal Medicine, засвідчило, що споживання до трьох чашок кави на день знижує ризик смерті з кількох ключових причин, зокрема від серцевих захворювань.

Дослідники спостерігали за більш ніж 500 000 людьми в десяти європейських країнах протягом 16 років.

Інші дослідження вивчали, чи може кава знизити ризик розвитку діабету другого типу та боротися з нейродегенеративними захворюваннями, як от деменція та хвороба Альцгеймера. Але в цих галузях потрібні подальші дослідження.

Вміст кофеїну в каві також допомагає людям збільшити рівень енергії і покращити спортивні результати.

5. Перші кав’ярні з’явилися на Близькому Сході

Кавою насолоджувалися не лише вдома, але й у громадських кав’ярнях, які почали з’являтися в містах на Близькому Сході. Кав’ярні швидко набули популярності та стали місцями для зустрічі, де люди обмінювалися останніми чутками, грали в шахи або слухали музику.

Залишити відповідь
Коментувати

5 Коментарі

Кава хнижує смертність?)))очень інтєрєсно.

6 днів. тому
Домна
Відповіcти
0

Ранок починається з каи – це про багатьох – якка ж це смачна штука, а ще й з такими цікавими фактами.

7 днів. тому
Віра
Відповіcти
0

Дааа,років 10 тому ніхто такого не пив,всі масово чаювали і лише еліта кавувала)))А тепер….

7 днів. тому
Мімка
Відповіcти
0

Як же я люблю каву,читаю і відчуваю її запах…

7 днів. тому
Мару
Відповіcти
0

Кава це вишня? Оце прикол. Вік живи- вік учись.

7 днів. тому
Рита
Відповіcти
0

Останні новини:

Читайте також: