Правильне харчування навесні: як запобігти анемії та допомогти імунітету

Навесні особливо ретельно потрібно слідкувати за станом здоров’я. Щоб підтримати імунітет у період авітамінозу та вберегтися від захворювань, медики рекомендують правильно скласти раціон.

Анемія: причини та симптоми

Найчастіше у весняний період трапляється залізодефіцитна анемія. Усе через недостатню забезпеченість організму залізом і елементами, які сприяють його всмоктуванню. Адже ще немає фруктів і овочів, які містять велику кількістю природних вітамінів, зокрема С і В, фолієву кислоту, які безпосередньо впливають на засвоєння заліза. Анемія – це зниження рівня гемоглобіну в крові. Вона може бути пов’язана з недостатнім споживанням заліза з їжею.

Симптоми:

  • Бліда, суха шкіра
  • Запаморочення
  • Задишка під час фізичних вправ
  • Прискорене серцебиття (тахікардія)
  • Ламкість нігтів
  • Випадання волосся
  • Хворобливі виразки у ротовій порожнині
  • Відчуття печіння на язику
  • Ускладнення при ковтанні
  • Тріщини в куточках роту
  • Втрата апетиту
  • Стоматит
  • Порушення смакових і нюхових рецепторів.

Визначити, чого саме надлишок, а чого не вистачає, зможе тільки лікар після результатів обстеження. Також він зможе підібрати відповідно до цього не тільки дієтичні рекомендації, а й препарати, що допомагають швидко заповнити нестачу того чи іншого мікроелементу.

Як правильно харчуватися навесні?

У цей період харчування повинно включати особливий набір продуктів – тих, які поповнюють запаси вітамінів, і тих, які не дозволяють відчувати зниження імунітету. Значення має не кількість заліза, що надійшла з їжею, а ступінь його всмоктування. Для цього потрібні вітаміни С, В2, В6, В12,D, фолієва кислота, цинк, йод. Джерело вітаміну D обов’язково повинне бути присутнім у раціоні навесні – це всі види жирної риби (лосось, макрель, оселедець, тунець, сардина). Можна вживати замість продуктів просто риб’ячий жир у капсулах.  Яйця також є джерелом вітаміну D, як і вершкове масло, козяче молоко і певні види твердих сирів.

Для підтримки здорового імунітету один прийом їжі повинен містити кисломолочний напій – йогурт, кефір, ряжанку. Цінним елементом харчування навесні може стати пророщене зерно, адже ці паростки містять у собі надзвичайно велику кількість вітамінів у природному вигляді. Також цінним продуктом є мед, а особливо бджолина перга, у якій велика кількість корисних мікроелементів для підтримки імунітету в період авітамінозу.

Особливості харчування для дітей, вагітних, літніх людей

Щодо різниці між харчуванням у залежності від віку – воно не настільки істотно відрізняється в ранній весняний період. Дітям і літнім людям необхідно ретельніше стежити за рівнем вітаміну D, оскільки він відповідає за міцність кісток та їх зростання. Вагітним важливо вибирати продукти з високим вмістом поживних речовин: фрукти, овочі, горіхи, рослинні масла, йогурт. Вони необхідні для того, що задовольнити потребу в поживних речовинах під час вагітності, не перевищуючи потреби в калоріях. У раціоні літніх людей слід обмежити червоне м’ясо, надати перевагу рибі та птиці.

Залишити відповідь
Коментувати

2 Коментарі

Щоранку п’я йогурт підсвідомобо хочеться, а оказується це авітаміноз весняний )))

2019-04-20
Миша
Відповіcти
0

То зимовий авітаміноз, то весняний, так і заставляють їсти траву.

2019-04-20
Валя
Відповіcти
0

Останні новини:

Читайте також: