#Числа. На Полтавщині за тиждень на ГРІ захворіло 5747 осіб

Марія Куцина
15:02 | 18 лютого 2019
4

На Полтавщині за останній тиждень захворюваність на гострі респіраторні інфекції на стабільному рівні. Показник нижче епідемічного порогу.

Про це повідомляє ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України».

За тиждень в області на ГРІ захворіло 5 тисяч 747 осіб. Захворюваність зросла на 1%. Показник на 63% нижче епідпорогового. Дітей захворіло 3 тисячі 538 осіб, що складає 62% від усіх захворілих.

У поточному епідсезоні  визначається циркуляція вірусу грипу А Н1N1 (4 позитивних), продовжується також виявлення вірусу грипу А Н3N2 (1 позитивний). Госпіталізовано по області 259 хворих на  ГРІ, що складає 4,5% від кількості захворілих.

Центр також дає поради, як правильно харчуватись взимку, щоб не захворіти і бути в гарному настрої:

Харчуватися повноцінно та якісно зможе кожен з нас:

Пісне м’ясо буде ефективно підтримувати вас у тонусі в холодну пору року. При можливості спробуйте чередувати м’ясо курки, індички, нежирної телятини, кролика. Намагайтеся не вживати м’ясо одночасно з вуглеводами – хлібом, пастою, крупами та картоплею. Так вам вдасться уникнути неприємної тяжкості в шлунку.

Овочеві супи добре зігріють вас і при цьому абсолютно не позначаться на фігурі. В якості інгредієнтів згодяться всі сезонні овочі: морква, цибуля, часник, цвітна капуста, селера, гарбуз, білокачанна капуста, зелений горошок і не тільки. Можна додати також трохи грибів  або локшини.

Сухофрукти повинні бути у вас під рукою кожен раз, коли вам захочеться побалувати себе чимось солодким. Фініки, чорнослив, курага, інжир, родзинки – ці сухофрукти не тільки смачні, але також дуже корисні.

Гарячі напої допоможуть вам не тільки зігрітися, але й ефективно протистояти застудним захворюванням. Не забудьте додати в них мед, лимон, гвоздику або імбир.

Побільше вітамінів. Буряк, морква і капуста – салати, соки і борщі з цих овочів необхідні взимку щодня. Ці овочі надовго зберігають вітамінний склад, а також більшість мікро- і макроелементів. Найвідомішим помічником у підтримці імунітету є вітамін С. Поповнити його запаси можна, вживаючи цитрусові, гранат, ківі, шипшину, смородину, калину. Аби не впасти в зимову депресію, фахівці радять зміцнювати нерви. Найбільш корисним елементом для цього є магній, якого багато  у  хурмі. Взимку для всіх, хто прагне перемогти гіповітаміноз, будуть квашені овочі. Квашена капуста – це просто унікальний продукт. Якщо він буде щодня на столі, авітаміноз вам не загрожує.

Взимку організму людини катастрофічно не вистачає вітаміну D. Він сприяє зміцненню імунітету, допомагає протистояти алергії та інфекції, а також запобігає появі зимової депресії. Для цього включіть до свого раціону більше грибів, морської риби, яєць, твердий сир та м’ясо (особливо печінку).

Правильне і повноцінне харчування взимку організувати зовсім нескладно. При грамотно складеному меню ваш організм буде отримувати всі необхідні для його повноцінного функціонування вітаміни і мікроелементи, а ви завжди будете здорові і знаходитися в гарному настрої.

Обкладинка: Тетяна Домненко

Залишити відповідь
Коментувати

4 Коментарі

Початок весни -це завжди загостртрення хвороб, тому варто буть обережними.

18:14 | 18 Лютого 2019
Кара
Відповіcти
0

Авітаміноз – це наша проблема і знаєш,шо треба їсти,а якось не завжди робиш. Такі статті гарна нагода нагадать про раціон.

16:28 | 18 Лютого 2019
Варя
Відповіcти
0

Спасіння від хворорб у наших руках. Тому мотаємо на вус.

15:17 | 18 Лютого 2019
Гера
Відповіcти
0

Дуже корисна стаття. Баагато полєзних порад з харчування.

15:11 | 18 Лютого 2019
Віра
Відповіcти
0

Останні новини:

Читайте також: