#Числа. На Полтавщині за тиждень на ГРІ захворіло 5747 осіб

На Полтавщині за останній тиждень захворюваність на гострі респіраторні інфекції на стабільному рівні. Показник нижче епідемічного порогу.

Про це повідомляє ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України».

За тиждень в області на ГРІ захворіло 5 тисяч 747 осіб. Захворюваність зросла на 1%. Показник на 63% нижче епідпорогового. Дітей захворіло 3 тисячі 538 осіб, що складає 62% від усіх захворілих.

У поточному епідсезоні  визначається циркуляція вірусу грипу А Н1N1 (4 позитивних), продовжується також виявлення вірусу грипу А Н3N2 (1 позитивний). Госпіталізовано по області 259 хворих на  ГРІ, що складає 4,5% від кількості захворілих.

Центр також дає поради, як правильно харчуватись взимку, щоб не захворіти і бути в гарному настрої:

Харчуватися повноцінно та якісно зможе кожен з нас:

Пісне м’ясо буде ефективно підтримувати вас у тонусі в холодну пору року. При можливості спробуйте чередувати м’ясо курки, індички, нежирної телятини, кролика. Намагайтеся не вживати м’ясо одночасно з вуглеводами – хлібом, пастою, крупами та картоплею. Так вам вдасться уникнути неприємної тяжкості в шлунку.

Овочеві супи добре зігріють вас і при цьому абсолютно не позначаться на фігурі. В якості інгредієнтів згодяться всі сезонні овочі: морква, цибуля, часник, цвітна капуста, селера, гарбуз, білокачанна капуста, зелений горошок і не тільки. Можна додати також трохи грибів  або локшини.

Сухофрукти повинні бути у вас під рукою кожен раз, коли вам захочеться побалувати себе чимось солодким. Фініки, чорнослив, курага, інжир, родзинки – ці сухофрукти не тільки смачні, але також дуже корисні.

Гарячі напої допоможуть вам не тільки зігрітися, але й ефективно протистояти застудним захворюванням. Не забудьте додати в них мед, лимон, гвоздику або імбир.

Побільше вітамінів. Буряк, морква і капуста – салати, соки і борщі з цих овочів необхідні взимку щодня. Ці овочі надовго зберігають вітамінний склад, а також більшість мікро- і макроелементів. Найвідомішим помічником у підтримці імунітету є вітамін С. Поповнити його запаси можна, вживаючи цитрусові, гранат, ківі, шипшину, смородину, калину. Аби не впасти в зимову депресію, фахівці радять зміцнювати нерви. Найбільш корисним елементом для цього є магній, якого багато  у  хурмі. Взимку для всіх, хто прагне перемогти гіповітаміноз, будуть квашені овочі. Квашена капуста – це просто унікальний продукт. Якщо він буде щодня на столі, авітаміноз вам не загрожує.

Взимку організму людини катастрофічно не вистачає вітаміну D. Він сприяє зміцненню імунітету, допомагає протистояти алергії та інфекції, а також запобігає появі зимової депресії. Для цього включіть до свого раціону більше грибів, морської риби, яєць, твердий сир та м’ясо (особливо печінку).

Правильне і повноцінне харчування взимку організувати зовсім нескладно. При грамотно складеному меню ваш організм буде отримувати всі необхідні для його повноцінного функціонування вітаміни і мікроелементи, а ви завжди будете здорові і знаходитися в гарному настрої.

Обкладинка: Тетяна Домненко

Залишити відповідь
Коментувати

4 Коментарі

Початок весни -це завжди загостртрення хвороб, тому варто буть обережними.

2019-02-18
Кара
Відповіcти
0

Авітаміноз – це наша проблема і знаєш,шо треба їсти,а якось не завжди робиш. Такі статті гарна нагода нагадать про раціон.

2019-02-18
Варя
Відповіcти
0

Спасіння від хворорб у наших руках. Тому мотаємо на вус.

2019-02-18
Гера
Відповіcти
0

Дуже корисна стаття. Баагато полєзних порад з харчування.

2019-02-18
Віра
Відповіcти
0

Останні новини:

Читайте також: