6 рецептів холодних супів для гарячого літа

0

Для приготування холодних супів літо — найраща пора. Навіть якщо спека іще не почалася — ми віримо, що все буде. Єдиний момент, який потрібно врахувати: холодні супи, здебільшого, не надто ситні. Крупи, бульйони, шматочки м’яса і картоплі — це, зазвичай, не про них. Однак менш смачніми їх це не робить.

Гаспачо

Гаспачо

Рецепти окрошки — хоч на квасі, хоч на кефірі — відомі всім. Ми вирішили запропонувати щось оригінальніше.

Гаспачо
Суп з перетертих томатів, який є традиційною стравою в Іспанії. Колись гаспачо вважався їжею бідняків, але з часом його настільки полюбили представники різних верств суспільства, що зараз його подають навіть на королівських прийомах.

1,5 кг помідорів; 250 г білого хліба; 1 солодкий перець; 1 огірок; ½ цибулини; 1 ст. ложка оцту; 1 ст. ложка лимонного соку; 1 зубчик часнику; 2 ст. ложки оливкової олії; чебрець; соус Табаско; товчений лід.

Помідори залити окропом і зняти з них шкірку. Нарізати огірок, очищений солодкий перець і хліб кубиками. Змішати всі інгредієнти у блендері, додати подрібнений часник, чебрець, посолити і ще раз перемішати. Вилити суміш у каструльку, додати товчений лід і підігріти, щоб лід розтанув. Додати соус Табаско, лимонний сік, оцет, перемішати, додати оливкову олію. Подавати суп дуже холодним з сухариками.

Таратор
У балканських країнах, таких як Болгарія та Македонія, влітку готують таратор — холодний кисломолочний суп з горіхами і часником.
500 г натурального йогурту (можна замінити кефіром або кислим молоком); 1 огірок; жменя волоських горіхів; 2 зубчики часнику; 1 ст. ложка рослинної олії; 1 пучок кропу; 1 ч. ложка оцту; сіль, перець за смаком.

Часник вичавити через прес, залити кефіром, перемішати. Додати дрібно нарізаний огірок, рослинну олію, оцет, посолити, поперчити, ретельно перемішати, охолодити. Якщо суп вийшов дуже густий можна розбавити його кип’яченою водою. Перед подачею в кожну тарілку покласти дрібно нарізаний кріп і подрібнені горіхи.

Таратор

Таратор

Довга
А ось азербайджанці в спеку віддають перевагу довзі — холодному літньому супу з кефіру та зелені. До святкової довги додають м’ясні фрикадельки, які готують окремо.
Кефір або айран — 2 л; 1 яйце; 3 ст. ложки рису; 1 ст. ложка борошна; 1 пучок кінзи; 1 пучок м’яти; 1 пучок кропу; 1 пучок шпинату; 1 пучок зеленої цибулі; сіль, перець за смаком.

Дрібно нарізати зелень. Яйце змішати в каструльці з борошном і невеликою кількістю кефіру, збити вінчиком. Вилити у каструлю кефір, що залишився, додати рис і варити на середньому вогні, постійно помішуючи. Зелень дрібно нарізати і покласти в суп, коли рис буде майже готовий, посолити і варити ще 10 хвилин, не припиняючи помішувати. Зняти з вогню і продовжувати помішувати, поки довга не охолоне. Охолодити. Перед подачею можна додати в суп м’ясні фрикадельки.

Литовський холодний суп

Страву готують не тільки у Литві, але і в багатьох сусідніх з нею країнах — Білорусії, Польщі, Латвії.
1 середній буряк; 3 огірка; 2 яйця; 3 картоплини; вітамінний пучок зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля); 1 л кефіру; 1 л холодної кип’яченої води.

Буряк відварити, остудити і натерти на крупній тертці. Яйця відварити і нарізати кружальцями. Картоплю відварити в мундирах, очистити, нарізати кубиками. Дрібно нарізати огірки та зелень. Перемішати всі інгредієнти в каструльці, посолити і залити кефіром, попередньо розведеним з водою. Охолодити. За бажанням можна додати в суп трохи цукру, а вже перед подачею покласти у тарілки сметану.

Литовський холодний суп

Литовський холодний суп

Вішисуаз

Можна їсти й гарячим, але вишукані французи вважають, що його смак особливо підкреслюється, якщо подавати його холодним у спекотну пору року. До речі, названий цей суп на честь містечка Віші, в якому роблять усім відому аптечну косметику.
Цибуля порей 1-2 стебла; ріпчаста цибуля 1 шт.; картопля 4 шт.; вода 300 мл; вершки 200 мл; масло вершкове 50 г; сіль, спеції — за смаком.

Цибулю-порей нарізати кільцями, ріпчасту цибулю — подрібнити. У каструлі з товстим дном розтопити вершкове масло і обсмажити в ньому цибулю-порей протягом двох хвилин, потім додати ріпчасту цибулю, смажити на повільному вогні, періодично помішуючи, 10 хвилин. Нарізати шматочками картоплю, покласти у каструльку з цибулею і злегка обсмажити. Залити склянкою води і варити до готовності картоплі (хвилин 20). Влити вершки, постійно помішуючи суп, посолити, додати спеції. Суп остудити, а потім подрібнити у блендері до стану пюре. Охолодити. Подавати з грінками, зеленню і тертим сиром.

Вішисуаз

Вішисуаз

Полуничний з вершками

300 г полуниці, 70 мл вершків або йогурту, 50 мл апельсинового соку, 100 г цукру, листочки м’яти, 30 г фісташок, 50 мл води.

Помити полуницю, перебрати і обсушити. Збити блендером полуницю з цукром, вершками, апельсиновим соком і водою до стану однорідної маси. Отриманий суп поставити на 2 години в холодильник. Перед подачею посипати полуничний суп подрібненими фісташками і прикрасити листочком м’яти.

Полуничний суп

Полуничний суп

15 января 2019
14 января 2019