Успішні люди у звичайних професіях: кондитер Марія Татарченко

0

Кондитер Марія Татарченко любить кулінарні експерименти незвичні поєднання смаків. А ще не боїться бути першою: їй подобається знайомити полтавців з сучасними тенденціями у кондитерському мистецтві.

Кондитерське мистецтво

Кондитерське мистецтво

Марія Татарченко шукала своє покликання два роки. За цей час встигла перевестися на заочне відділення у Полтавському університеті економіки та торгівлі, де вчилася на ресторатора, і випробувала себе у кількох різних сферах.

– Однак у мене було відчуття, що я проживаю не своє життя. І це мене дуже пригнічувало, – розказує Марія.

Її буквально врятував відомий французький десерт – макаруни. Ці  “вередливі” солодощі вона приготувала для друзів – і перша спроба виявилася вдалою. Це надихнуло на подальші кулінарні експерименти і визначило для Маші справу її життя.

– Хоча це перші мої макаруни були вдалими, а потім була ще маса невдалих спроб. То оця «спідничка» на них не піднімалася, то тріскалися, то розтікалися. Я проревіла над ними півроку і не порахувати, скільки їх полетіло у сміття, – сміється Марія.

Макаруни

Макаруни

Потім була міжнародна кулінарна школа у Києві, безліч кулінарних курсів і майстер-класів, самостійні експерименти зі смаками. Своїм найулюбленішим десертом Марія Татарченко називає макаруни із соленою карамеллю та класичні еклери з ванільним кремом.

– У кондитерській справі завжди є місце експериментам. Так, у нашій кав’ярні є лавандово-трояндові макаруни. Є абсолютні прихильники цього смаку, які приходять спеціально спробувати їх, і ті, хто абсолютно цей смак не сприймає і не розуміє. Або ще одна моя власна вигадка – макаруни з шоколадом та сиром з пліснявою. Коли пробуєш їх, емоції просто вибухові від поєднання таких незвичайних, здавалося б, інгредієнтів.

Зараз у Марії – власний кондитерський цех та кав’ярня. Каже, має багато постійних клієнтів. Кондитер переконана, що краще раз на тиждень з’їсти дорогий, але вишуканий десерт, ніж щодня об’їдатися магазинними шаблонними солодощами з купою Е-шок та інших невідомих інгредієнтів.

– Моя мета –  розширити виробництво, створити команду професіоналів, які розуміють, що і для кого вони роблять, прагнуть постійного розвитку, готові самовдосконалюватися. А ще – постійно знайомити полтавців з новими смаками. Бо ще два роки тому у нас найпопулярніший десерт був торт «Наполеон». Я не маю нічого проти «Наполеону», але у світовому кондитерському мистецтві стільки цікавих тенденцій, надзвичайних смаків, що хочеться відкрити це все для Полтави. Поки що нам це вдається. Принаймні, справжні макаруни у місті першими почали пропонувати саме ми.

(більше про кондитера Марію Татарченко та її незвичайні десерти дивіться у відеорубриці «Успішні люди у звичайних професіях»)

Коментувати

24 вересня 2017
23 вересня 2017