Медреформа після виборів: як партії збираються лікувати українців

21 липня в Україні відбулися позачергові вибори до Верховної Ради. За даними ЦВК, цього разу для участі у виборах зареєструвалися 65 політичних партій. Ми вирішили проаналізувати передвиборчі програми партій, поглибившись у питання системи охорони здоров’я. Ми обрали 12 партій, які, за результатами досліджень від соціологічної групи «Рейтинг», Київського міжнародного інституту соціології і центру «Соціальний моніторинг» мають найбільші шанси пройти до парламенту.

«Батьківщина» поверне право виклику лікаря додому

Лідер партії Юлія Тимошенко вирішила у свою передвиборчу програму внести всі обіцянки і поняття, які так подобаються виборцям. Це і безкоштовні медичні послуги, і безкоштовні медикаменти, і обов’язкове медичне страхування. Вона обіцяє виборцям ті речі, які вони хочуть почути, не пояснюючи економічного фундаменту для реалізації: звідки брати гроші на безкоштовні послуги і ліки, підвищення заробітної плати медикам, медичне страхування для всього населення і доступні кредити для створення фельдшерсько-акушерських пунктів у селах.

Плани з передвиборчої програми:

  • Буде запроваджено обов’язкове медичне страхування за рахунок коштів роботодавців з одночасним зменшенням удвічі податкового навантаження на їх підприємства;
  • Це повністю забезпечить кожного громадянина безоплатними медичними послугами всіх рівнів найвищої якості, безоплатними медикаментами, які пропише лікар, та профілактикою захворювань;
  • Ми повернемо людям право викликати лікаря додому;
  • У селах буде забезпечене повноцінне функціонування фельдшерсько-акушерського пункту (ФАПу) за рахунок залучення довгострокового кредитування строком не менше, ніж на 20 років і за кредитною ставкою не більше 3% річних.

«Голос»: завершать реформу

Єдина партія на чолі зі Святославом Вакарчуком, яка чітко оголосила свою позицію з приводу медичної реформи: її закінчать так само, як вона була розпочата. Більше стратегічних пропозицій знайти у програмі партії не вдалося.

Плани з передвиборчої програми:

  • Ми завершимо реформу охорони здоров’я за принципом «гроші ходять за пацієнтом» і досягнемо того, щоби держава справедливо платила за необхідні медичні послуги для пацієнтів на всіх рівнях допомоги — як у сімейного лікаря, так і у спеціалізованих лікарнях (на стаціонарі);
  • Нелюдські умови у медичних закладах відійдуть у минуле;
  • Лікар зможе отримувати гідну винагороду за якісні медичні послуги, а не шукати додатковий заробіток в Україні або за її межами.

«Громадянська позиція»: будемо країною здорових людей

Лідер партії Анатолій Гриценко ратує за впровадження обов’язкового державного медичного страхування, не уточнюючи, як працюватиме ця система і звідки брати на неї гроші. Політик також говорить про необхідність медичної реформи, пропонуючи МОЗ зосередитися на стратегії функціонування медичної галузі, а не на ремонті лікарень.

Плани з передвиборчої програми:

  • Команда Гриценка — це доступна та якісна медицина для кожного!
  • Україна стане країною здорових людей;
  • Буде запроваджена система обов’язкового державного медичного страхування, що підвищить доступність та якість медичних послуг для українців;
  • Чесність та професійність лікарів стануть гарантією якісного та своєчасного лікування пацієнтів;
  • Міністерство охорони здоров’я України буде докорінно реформоване. Воно позбудеться невластивих функцій, таких як управління лікарнями, обслуговування та ремонт закладів, і зосередить зусилля на розробці політики та планування у сфері охорони здоров’я.

«Європейська Солідарність»: зросте якість життя

Досить дивно виявилося не побачити у передвиборчій програмі партії Петра Порошенко повноцінного розділу, що стосується медичної галузі. Адже саме під час його президенства була запущена реформа, яка досі хвилює українців. Замість цього у документах лише побіжно згадується деяка медична реформа (можливо, навіть не поточна), яка досить абстрактним чином має покращити життя українців.

Плани з передвиборчої програми:

  • Реалізація медичної реформи має забезпечити зростання тривалості і якості життя.

«Опозиційна платформа – За життя»: лікувати повинні лікарі, а не парамедики

У передвиборній програмі партії, яку очолює Юрій Бойко, знайшлося місце для окремого розділу, присвяченого медицині. Щоправда, напрямки дуже схожі на ті, що використовує у своїй програмі Юлія Тимошенко. Ті ж заяви про необхідність страхової медицини при зниженні податкового навантаження на бізнес, та ж турбота про доступ до медичних послуг у сільській місцевості, ті ж обіцянки налагодити роботу екстреної допомоги. Як ми бачимо, опозиціонери не наважилися пообіцяти зробити всі медичні послуги безкоштовними, натомість вони вигадали красивий лозунг про те, що лікувати повинні лікарі, а не парамедики, натякаючи на те, що в країні через погану медицину помирають люди.

Плани з передвиборчої програми:

  • Поступовий перехід до страхової медицини за рахунок зменшення податкового навантаження на роботодавців;
  • Відновлення доступної медичної допомоги за принципом «від села до столиці»;
  • Забезпечення невідкладної медичної допомоги;
  • Лікувати мають лікарі, а не парамедики. Держава повинна розвивати не «телемедицину», а систему охорони здоров’я.

«Радикальна партія Олега Ляшко»: лікарі не митимуть туалети у Польщі

Олег Ляшко собі не зраджує. Його передвиборча програма в якості кандидата у президенти була написана у вигляді емоційної промови, зверненої до доярок і кухарок. Про конкретні пропозиції мова не йшла. Тоді у програмі Ляшко єдиним натяком на увагу до системи охорони здоров’я можна було вважати хіба його обіцянку зробити купівлю шаурми у кіосках безпечною для здоров’я. Цього разу політик зробив інший натяк щодо медицини, але також без конкретики.

Плани з передвиборчої програми:

  • Щоб бабуся не обирала – поїсти їй, полікуватися або заплатити за комуналку
  • Щоб наші лікарі і вчителі не їхали до Польщі мити туалети, а мали гідну заробітну плату в Україні.

ВО «Свобода»: вирішать медичні проблеми військових

Українські націоналісти, на чолі з Олегом Тягнибоком, вирішили скопіювати свої передвиборні обіцянки з програм, лозунгів і заяв інших кандидатів, враховуючи і опозиціонерів. Свою передвиборну програму щодо медичної галузі «Свобода» сконцентрувала на двох спільних з багатьма іншими партіями моментах: страховій медицині і гідній зарплаті медиків. Що відрізняє цю політичну силу від інших, так це виражене ставлення до проблеми війни у медичному контексті: «Свобода» обіцяє піклуватися про її учасників та їх сім’ї. Щоправда, без конкретики.

Плани з передвиборчої програми:

  • Запровадити дієві механізми фінансування базового пакета медичних послуг кожному мешканцю України, в тому числі через запровадження системи медичного страхування;
  • Забезпечити гідні умови і оплату праці медичним працівникам;
  • Вирішити медико-соціальні проблеми учасників військових дій і членів їх родин.

«Сила і честь»: єдиний медичний простір

Сфера охорони здоров’я у передвиборчій програмі партії, лідером якої є Ігор Смешко, згадується лише побіжно, та ще й у контексті питань державної безпеки внутрішньої політики

Плани з передвиборчої програми:

  • Держава має гарантувати забезпечену старість, гідне медичне обслуговування, соціальне забезпечення непрацездатних громадян, матерів, що доглядають за дітьми, забезпечення житлом військовослужбовців, учасників бойових дій та військових пенсіонерів.
  • Забезпечити функціонування єдиного медичного простору, як системи доступної та своєчасної, рівної та якісної медичної допомоги.

«Опозиційний блок»: безкоштовна невідкладна допомога

Передвиборча програма партії, лідером якої є Євгеній Мураєв, — поєднання всіх обов’язкових популістських обіцянок: це і безкоштовні медичні послуги, і працюючі медичні заклади, і високі заробітні плати медикам, і медичні поліси. При цьому відсутнє пояснення, звідки брати на це гроші. Щоправда, медицині ця політсила не тільки приділила окремий пункт у своїй програмі, а й згадала медичні питання в інших розділах. Зокрема, пообіцяла передати відповідні повноваження місцевій владі, забезпечити соціальний захист і розвиток людського потенціалу – від народження до першого робочого місця шляхом відкриття перинатальних центрів у всіх обласних центрах і великих містах, а також забезпечити кожного пенсіонера безкоштовним державним медичним полісом.

Плани з передвиборчої програми:

  • Якісна страхова медицина;
  • Безкоштовне медичне обслуговування для пенсіонерів, малозабезпечених, військовослужбовців, працівників сфери освіти, поліцейських і лікарів за кошти держави;
  • Безкоштовне медичне обслуговування для найманих працівників за рахунок сплати поліса роботодавцем;
  • Безкоштовна невідкладна медична допомога;
  • Створення районних і міських центрів з профілактики і лікування ВІЧ, туберкульозу, онкологічних захворювань;
  • Гідні заробітні плати медичним працівникам – не менше 1.5 середньої заробітної плати у регіоні.

«Самопоміч»: винагорода медичним працівникам

На весняних президентських виборах мер Львову, Андрій Садовий, зняв свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценко, тому широкій громадськості не випав шанс проаналізувати його передвиборчі обіцянки. Утім, вирішивши йти до Верховної Ради, Садовий мінімалістично висловив свою позицію щодо медичної галузі. Одне крихітне речення, у якому обіцяють медикам гідну заробітну плату – це все, що політик думає щодо сфери охорони здоров’я в Україні.

Плани з передвиборчої програми:

  • Забезпечимо медичним працівникам гідну винагороду

«Слуга народу»: знищать фармакологічну мафію

Передвиборча програма президентської партії «Слуга народу», лідером якої є Дмитро Разумков, викликає змішані відчуття. З одного боку, є кілька зрозумілих меседжів і актуальних ідей. З іншого, це досить стандартний набір обіцянок, які можна знайти у програмах інших партій. Хіба що посилених емоційними фразами, як «фармакологічна мафія» і «відміна корупційного механізму».

Плани з передвиборчої програми:

  • Впровадимо систему обов’язкового медичного страхування;
  • Знищимо фармакологічну мафію, відмінивши корупційний механізм повторної сертифікації ліків;
  • Створимо чіткий і зрозумілий гарантований пакет медичних послуг;
  • Підвищимо рівень матеріально-технічного забезпечення лікарень;
  • Створимо умови для розвитку профілактичної медицини.

«Українська стратегія»: здоров’я – цінність держави

Володимир Гройсман керував українським правлінням під час президенства Петра Порошенко і має безпосереднє відношення до реалізації медреформи, яка зараз проходить у країні. І якщо Порошенко хоча б згадав реформу у своїй програмі, то у Гройсмана про неї немає жодного слова.

  • Ми вважаємо стратегічною задачею у цей період розвитку справжнього українського середнього класу. Його повноцінними представниками мають відчути себе український вчитель, лікар, кваліфікований працівник, підприємець, фермер – люди праці, які формують теперішнє і майбутнє країни;
  • Здоров’я нації – цінність держави;
  • Ми забезпечимо: своєчасну і якісну екстрену медичну допомогу, доступ громадян до гарантованого пакету медичних послуг і лікарських засобів, ефективну і дієву систему громадського здоров’я.
Залишити відповідь
Коментувати

Останні новини:

Читайте також: