Хто відповідає за вирішення проблем полтавців? Результати соцопитування від ІАА

Трибуна
2023-07-08
2

Майже рік Полтава перебуває в режимі «політичної турбулентності». Враховуючи наближення місцевих виборів, депутати та посадовці вже починають поступово до них готуватися, обіцяючи «покращення життя в місті». Щоб вивчити це питання, фахівці Інституту Аналітики й Адвокації провели соціологічне дослідження, мета якого — оцінити ставлення жителів до суспільно-політичних подій, визначити «зони відповідальності» місцевих політиків та електоральні настрої в суспільстві.

Наразі проаналізовані актуальні для міста проблеми та відповідальність за їх вирішення. Про електоральні настрої мова піде у наступному матеріалі.

Інфографіка 1: Як за останній рік змінилася ситуація у Полтаві?

Можна з впевненістю констатувати, що з моменту зміни влади у Полтаві восени 2018 року, більшість полтавців (56,00%) не відчули жодних істотних змін. Приблизно чверть (26,32%) взагалі дотримується думки, що загалом стало тільки гірше. Позитивні зрушення помічають менше п’ятої частина жителів (17,68%).

Ми запропонували полтавцям назвати ключові проблеми міста, які хвилюють їх у першу чергу і потребують негайного вирішення.

Найбільшою проблемою респонденти вважають незадовільний стан дорожнього покриття (44,41%), що є вже досить традиційним явищем, незалежно від персоналій, які перебувають при владі. Досить цікавим є факт домінування соціального блоку проблем. Містян, незалежно від віку, турбують питання рівня доходів (40,24%), тарифів на комунальні послуги (33,89%) та зростання цін (31,71%). При цьому складнощі з пошуком роботи відчуває набагато менша кількість людей — всього 8,38%. Серйозною проблемою полтавці вважають і рівень корупції в органах влади (24,09%).

Інфографіка 2: Найбільш важливі проблеми міста, що потребують негайного вирішення

Полтавці, у своїй більшості, розуміють, що вирішення значної частини їхніх проблем є компетенцією місцевої влади. Ми запропонували респондентам обрати лише одного представника влади (як міського, так і обласного чи загальнодержавного рівня), який, на їхню думку, зобов’язаний вирішувати існуючі проблеми.

Так, 40,4% опитаних вважають відповідальним секретаря міської ради, виконуючого обов’язки очільника міста Олександра Шамоту. За цим показником у свідомості полтавської громади значно відстають лідер фракції БПП у міськраді Андрій Матковський — 2,8%, ексочільник Полтавських ОДА та облради Олександр Удовіченко — 1,12%, заступник Полтавського міського голови з питань ЖКГ Олексій Чепурко — 0,46%, голова обласної ради Олександр Біленький — 0,25%, заступники очільника Полтави Тетяна Юрченко та Андрій Лямін — по 0,05%. Жоден з респондентів не поклав відповідальності за вирішення проблем, що турбують громаду, на заступницю Полтавського міського голови з освітніх питань Людмилу Бойченко.

Що ж до можновладців національного рівня, то п’ята частина полтавців (20,73%) свої надії покладає на Президента Володимира Зеленського і лишень 1,12% та 0,56% — на народних депутатів Юрія Бублика та Сергія Капліна, обраних на округах, до яких входять райони Полтави.

Інфографіка 3: Хто має вирішувати ці проблеми?

Також ми попросили полтавців оцінити діяльність представників міської, обласної влади та місцевих нардепів.

За результатами опитування, представників влади умовно можна розділити на три групи:

1) Тих, кого переважно не знають;

2) Тих, чию діяльність респондентам було складно оцінити;

3) Тих, кого оцінюють переважно негативно.

До першої умовної категорії  віднесли Олексія Чепурка — 67,63%, Олександра Біленького (61,53%) та Юрія Бублика (31,15%).

Інфографіка 4: Представники влади, яких переважно не знають

До політиків, діяльність яких більшості респондентів було складно оцінити, належать: Олександр Шамота — 38,57% та Андрій Матковський — 32,62%.

Інфографіка 5: Представники влади, чию діяльність респондентам було складно оцінити

Єдиним, пов’язаним з Полтавою, можновладцем загальнодержавного рівня, діяльність якого більшість респондентів оцінило «негативно», є Сергій Каплін — 31,4%.

Інфографіка 6: Представники влади, яких оцінюють переважно негативно

Водночас, досить високий аналогічний показник має й Андрій Матковський — 30,28%.

Щодо позитивних оцінок діяльності, то за сукупністю відгуків, можемо умовно виділити в якості лідера нардепа Юрія Бублика.

Протягом вказаного періоду Полтава двічі була «паралізована» через страйк перевізників. Ми запитали у жителів міста, кого вони вважають винними в транспортному колапсі. Респонденти мали змогу обрати не більше трьох варіантів із запропонованих чи доповнити власним.

Головними винуватцями цієї події загальноміського масштабу більшість полтавців вважають перевізників (52,78%). Проте, досить великий відсоток мешканців міста схильні висловлювати свої претензії з цього приводу й секретарю міської ради, в. о. міського голови Олександру Шамоті (46,87%). Значна частина (14,48%) бачить винним народного депутата Сергія Капліна. Водночас 4,67%  містян покладають відповідальність за події на заступника міського голови з питань ЖКГ Олексія Чепурка.

Досить цікавими є й власні відповіді полтавців:

5,54% — міська влада загалом;

3,56% — винні всі;

1,12% — Олександр Мамай;

1,07% — Андрій Матковський;

0,66% — Сергій Чередніченко;

0,61% — жителі міста.

0,10% вважають, що «винні» економічні чинники, тобто тодішня низька, на думку цієї частини респондентів, ціна на проїзд.

Інфографіка 7: Хто винен у нещодавньому транспортному колапсі

 Довідково:

Соціологічне дослідження проведене за кількісною стратегією у період з 15 по 23 червня 2019 року в форматі анкетного опитування за місцем проживання. Вибірка репрезентативна за статтю та віком. В опитуванні взяли участь 1968 респондентів, з них 54% — жінки, 46% — чоловіки. Похибка дослідження — 2,2% з імовірністю 0,950.

Прес-служба Інституту Аналітики й Адвокації

Залишити відповідь
Коментувати

2 Коментарі

Може Зеленський і відповідає за наше місто взагалом, але конкретно вирішувать наші проблеми і доносить їх вищим інстанціям має міський голова, якого в нас немає.

2023-07-08
Тіна
Відповіcти
0

Людей хвтлює два питання - дороги і зарплати)

2023-07-08
Оксана
Відповіcти
0

Останні новини:

Читайте також: